premies werknemersverzekeringen
Om werkgevers te stimuleren meer medewerkers ‘voor vast’ in dienst te nemen, is onlangs premiedifferentiatie ingevoerd. De premies voor de werknemersverzekeringen, van medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd, zijn daarmee (onder voorwaarden) beduidend lager geworden. Daardoor zijn tijdelijke arbeidskrachten relatief aanmerkelijk duurder.
Dat is verzekeringstechnisch gezien op zich niet zo verwonderlijk, want verklaarbaar. Omdat de kans om werkloos te worden voor een tijdelijke kracht vele malen groter is.
De sectorpremies zijn vervallen.
de huidige stand van zaken
We hebben inmiddels ervaren hoe de WWZ in de praktijk voor werkgevers en werknemers uitpakt. Bovendien hebben we gezien hoe rechters omgaan met de vernieuwde ontslagregels.
Dat heeft de wetgever reden gegeven tot noodzakelijke aanpassing van die wet, door invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020.
vergoedingen bij baanverlies
Na ontslag is er veelal de transitievergoeding. Dat is een standaard vergoeding bedoeld om de overgang van betaald werk naar ander betaald werk elders gemakkelijker te maken.
Deze transitievergoeding is de werkgever tegenwoordig vanaf dag één al verschuldigd. Vóór de komst van de WAB was die pas na een dienstverband van twee jaren verschuldigd bij ontslag. Lees meer….